Inkomsten belasting, uitkeringen en aftrekposten

Als gastouder bent u niet in loondienst.  Dit betekent dat u zelf inkomstenbelasting moet afdragen. Tevens bent u niet verzekert voor pensioen, arbeidongeschiktheid en een ww uitkering. U werkt als freelancer of als  zelfstandige indien u voor de belastingsdienst aan een aantal criteria voldoet. Gastouderbureau Happy heeft wel een collectieve aansprakelijkheidsverzekering en collectieve ongevallen verzekering voor de gastouders.

Eind januari begin februari van het nieuwe jaar ontvangt de gastouder en vraagouder een jaaropgave van Gastouderbureau Happy.
Dit is de basis waarover de gastouder inkomsten belasting betaalt en voor de vraagouder het bedrag waarover ze recht hebben op kinderopvangtoeslag.

Als freelancer mag u de gemaakte onkosten om uw beroep uit te oefenen aftrekken van u inkomsten
Aftrekbare kosten voor gastouders bij de belastingdienst


Hieronder een voorbeeld berekening met daarin hoeveel inkomstenbelasting de gastouder moet betalen.
Hoeveel inkomstenbelasting moet de gastouder betalen

Wanneer wordt u door de belastingdienst erkent als zelfstandige en heeft u recht op zelfstandige aftrek?
Resultaat overige werk of zelfstandigeaftrekBelastingaangifte laten doen als gastouder / eenmanszaak kan bij:

Angie Weijers-Kelders

 

De Kattenberg 20

5571 RZ Bergeijk

[email protected]

M. +31 (0)6 57 46 44 89
Een gastouders die bij de ouders aan huis werkt valt onder de diensten regeling aan huis als ze niet meer dan 3 dagen per week bij de ouders werkt.

Voorwaarden regeling

U valt onder de regeling dienstverlening aan huis, als u voldoet aan deze voorwaarden:

Let op: het maakt niet uit hoeveel uur per dag u werkt. Werkt u ergens 1 uur per dag? Dan geldt dat als 1 gewerkte dag. Daarnaast mag u meerdere werkgevers hebben, zolang u bij elke werkgever maar aan de voorwaarden voldoet.

Voorbeelden werkzaamheden

Voorbeelden huishoudelijk werk in en om het huis zijn:

Let op: u hoeft het werk niet altijd in of om de woning van uw werkgever te doen. U mag bijvoorbeeld ook oppassen in uw eigen huis. 

Arbeidsvoorwaarden in contract

Voldoet u aan de voorwaarden van de regeling dienstverlening aan huis? En wilt u afspraken met uw particuliere werkgever vastleggen in een contract? Let dan hier op:

 

MEER INFORMATIE UITKERINGEN:

Als u een WAO, WW of bijstandsuikering heeft wordt u gekort op uw uitkering. Bij AOW-toeslag en ANW-uitkering mag u een maximaal bedrag per maand bij verdienen / maand.
Lees voor specifieke informatie op de sites van diverse instellingen. Tevens kunt u met uw vragen terrecht bij uw Gastouderbureau.

AOW-toeslag: Dit ontvangt de vrouw(oppas)als ze, geboren is voor 1950, en jonger is dan 65 jaar, en dat haar partner 65 wordt.
Als de persoon die AOW-toeslag krijgt meer verdiend dan 195 euro bruto per maand wordt ze gekort op de AOW-toeslag. De persoon die AOW heeft mag onbeperkt bijverdienen. Daarom worden de verdienste vaak op een andere naam gezet in de maand dat de partner 65 wordt.

ANW-uitkering: Als u weduwe(naar) wordt mag u maar beperkt bijverdienen max. 650 euro per maand bruto.  Dit kan u vinden op de site van SVB

VUT: Stel dat de oppas met vervroegd pensioen gaat dan zou het kunnen zijn dat u beperkt mag bijverdienen.
Informeer bij uw uitkeringsinstantie.

PGB: Persoons Gebonden Budget; voor mensen zie zorg vergoed krijgen. De eigenbijdrage van de PGB is afhankelijk van de hoogte gezamelijk inkomen van de aanvrager. Stel er is PGB aangevraagd en oma wordt gastouder. Hierdoor wordt het gezamelijke inkomen hoger waardoor de eigen bijdrage ook hoger wordt.  

Studiefinanciering, huursubsidie en kindertoeslag. Als u recht heeft op een van deze tegemoetkomingen en u gaat als oppas meer verdienen dan kunt u gedeeltelijk of geheel gekort worden.